Kiespijn, tandpijn of last elders in de mond

Bij pijnklachten bij voorkeur ’s ochtends bellen, zodat er rekening mee kan worden gehouden in de planning. Het telefoonnummer van de praktijk is 072-5712088, bij geen gehoor kunt u bellen met de avond- en weekenddienst, telefoonnummer 020-5063841.

Bent u kortgeleden tandheelkundig behandeld?

  • Ja

    • Verdoving

      De verdoving die u eventueel bij de behandeling heeft gekregen is normaal gesproken na 4 tot 5 uur uitgewerkt, dit kan soms wat langer zijn. Indien de verdoving na 8 uur nog niet is uitgewerkt neemt u dan contact op met de praktijk. Het gevoel komt meestal na 2 tot 8 weken weer terug.

    • Vulling

      Als er kortgeleden een vulling bij u is gemaakt kan de tand of kies daarna nog wat gevoelig zijn. Deze napijn gaat meestal na een paar weken vanzelf over. Als de pijn aanhoudt of erger wordt of als de kies hoog aanvoelt bij dichtbijten is het raadzaam even contact op met de praktijk. Ook als de last niet minder wordt met het gebruik van pijnmedicatie is het verstandig een afspraak te maken bij de tandarts.

    • Tand of kies getrokken

      Na het trekken van een tand of kies is napijn normaal, hiervoor kunt u paracetamol of ibuprofen slikken. Na een paar dagen wordt dit minder. Indien de klachten erger worden, of wanneer de wond gaat ontsteken neemt u dan contact op met de praktijk. Wanneer er na het trekken van een tand of kies een nabloeding optreedt is het belangrijk om een uur lang stevig op een gaasje of een zakdoek dicht te bijten. Als het hierna blijft bloeden neemt u dan contact op met de praktijk of met de spoeddienst. Het is belangrijk dat u niet de mond gaat spoelen, want dan blijft het wondje bloeden.

    • Wortelkanaalbehandeling

      Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw uit de kies gehaald. Het is normaal dat de kies na de behandeling nog wat gevoelig of pijnlijk is. De pijn kan enkele dagen tot 2 weken aanhouden. Houden de klachten aan of wordt de last niet minder met het gebruik van pijnmedicatie is het verstandig een afspraak te maken bij de tandarts. Bij veel last kan als pijnmedicatie bij voorkeur paracetamol gebruikt worden. Eventueel kan ibuprofen gebruikt worden. Houdt u aan de maximale dosis in de bijsluiter of op de verpakking. Raadpleeg voor gebruik de tandarts, huisarts of apotheker.

    • Kunstgebit, plaatje of frame

      Als er een nieuw kunstgebit, plaatje of frame is gemaakt, of als de bestaande prothese is aangepast dan kan het zijn dat er een drukplek in de mond ontstaat. Dit kan erg gevoelig zijn en ziet er vaak uit als een rode plek of een blaartje. Door de prothese ‘s nachts uit te doen kan het mondslijmvlies wat tot rust komen. Drukplekken gaan niet vanzelf over, neem daarom contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak.

    • Tandvleesbehandeling

      Na het reinigen van de tanden en kiezen door de mondhygiëniste of tandarts kan het tandvlees nog wat napijn geven. Blijf de tanden en kiezen goed schoonhouden, volg de instructies van de tandarts of mondhygiënist hierover op. Bij veel last kan eventueel als pijnmedicatie paracetamol gebruikt worden. Lees voor gebruik de bijsluiter en houd u aan de maximale dosis. Het kan ook zijn dat de tandhalzen wat gevoelig zijn bij warm en koud. Hiertegen kunt u poetsen met tandpasta voor gevoelige tanden. Als de klachten dan na 2 weken niet afnemen, of als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de praktijk.

    • Orthodontie

      Door de beugel kan het wangslijmvlies een beetje geïrriteerd raken. Ook kunnen de tanden en kiezen wat zeer doen, zeker als de beugel net is aangepast. De last moet met een paar dagen wel minder worden. Als er een draadje uitsteekt of bij twijfel kunt u contact opnemen met de orthodontist. Indien deze niet bereikbaar is kunt u contact opnemen met de tandarst voor het maken van een afspraak.

  • Nee

    • Pijn bij koud, warm en zoet

      Als er gevoeligheid is bij koude en zoet bij meerdere tanden en kiezen is het raadzaam om minimaal twee keer per dag met een goede tandpasta voor gevoelige tanden te poetsen. Als dit na 3 weken niet verlichting van de klachten geeft is het raadzaam contact op te nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak

      Pijn bij koud, warm en zoet kan ook betekenen dat er ergens een gaatje in een tand of kies zit. Het is verstandig om een afspraak te maken, de tandarts kan beoordelen of er inderdaad een gaatje zit en deze behandelen om te voorkomen dat het gaatje groter wordt en het risico op een wortelkanaalbehandeling te verkleinen. Bij last bij warm kan het ook zijn dat de zenuw van een tand of kies ontstoken is, zeker wanneer er ook sprake is van een zeurend gevoel in de tand of kies. Neem contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak. Bij veel last kan als pijnmedicatie bij voorkeur paracetamol gebruikt worden. Eventueel kan ibuprofen gebruikt worden. Houdt u aan de maximale dosis in de bijsluiter of op de verpakking. Raadpleeg voor gebruik de tandarts, huisarts of apotheker.

    • Kloppende of zeurende pijn:

      Waarschijnlijk is de tandzenuw ontstoken. De pijn kan uitstralen in de kaken en naar het oor. Het is belangrijk op korte termijn een afspraak te maken met de tandarts of verergering van de klachten te voorkomen. Als de klachten hevig zijn kunt u buiten onze openingstijden eventueel contact opnemen met de spoeddienst. Bel dan bij voorkeur ‘s ochtends, zodat er rekening mee kan worden gehouden in de planning. Het is ook mogelijk dat de klachten vanuit de kauwspieren of het kaakgewricht komen. Probeer er eens op te letten of u misschien knarst of klemt met de kaken, vaak is dit ‘s nachts.

      Bij veel last kan als pijnmedicatie bij voorkeur paracetamol gebruikt worden. Eventueel kan ibuprofen gebruikt worden. Houdt u aan de maximale dosis in de bijsluiter of op de verpakking. Raadpleeg voor gebruik de tandarts, huisarts of apotheker.

    • Bultje op het tandvlees:

      Een bultje op het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Soms gaat het gepaard met last van een tand of kies en het kan zijn dat er tegelijkertijd sprake is van een bittere smaak in de mond. Als het bultje last geeft of na twee weken niet vermindert is het raadzaam contact op te nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak.